Õigusteaduskonna õppejõul oli töövari

Tartu Ülikooli õigusteaduskonda sõitis eile, 7. märtsil Viimsi Gümnaasiumist külla 11. klassi õpilane Arlette Advelk, kes tuli töövarjuks tsiviilõiguse nooremlektorile Gea Lepikule. 

Gea Lepik tutvustas töövarjule oma kogemusi õigusvaldkonnas, rääkis hariduskäigust ja karjäärist. Õppejõud võttis töövarju kaasa ka intellektuaalomandi seminari. Kuigi muidu on noor õigusehuviline tundnud huvi kriminaalasjade õigusliku poole vastu, siis avastas seminaris, et ka autoriõiguste teema on põnev kuulata. Arlette sai omale seminaris osalemiseks töölehed, teda kaasati ja anti võimalus kaasa rääkimiseks.

Päeva suurimaks üllatuseks pidas töövari Arlette seda, et üliõpilased teevad kõige suuremal määral õppetööd arvuti abil, mitte niivõrd kirjalikult vihikusse, nagu seda on rohkem gümnaasiumis õppides. Ka see, et seminar on nii praktiline, oli noore töövarju jaoks veidi üllatav. „Mulle väga meeldis, kui väga tudengid kaasa rääkisid.“ Teadmiste kogumine sellest, mis on vahe loengul ja seminaril, ongi ju töövarjupäeva idee. „Sain teada ka seda, kuidas näevad välja eksamid ja kuidas õppimine toimub. Mujalt ei oleks ma seda teada saanud.“

Töövarjupäeval sai õpilane kinnituse, et soovib peale gümnaasiumit jätkata õigusvaldkonnas.

„Taaskord sain kinnitust, et ma ikkagi sooviksin tulevikus õigusteaduskonna valdkonnas tegeleda. Töövarjupäevad on mulle seda kinnitanud.“ Arlettel on ka varasem töövarju kogemus eelmisest aastast, mil ta varjutas vandeadvokaati. Peale seda kogemust mõtles ta õpingute peale ja nüüd oli tal hea näha, milline näeb välja üks üliõpilase päevadest. Hetkel 11. klassi õpilasena on tuleval aastal Arlette veel üks võimalus töövarjupäevast osa võtta. Kindlasti jääb see õigusvaldkonda, aga õpilane pole hetkel veel päris kindel, kuhu või keda töövarjutada sooviks.

Miks on töövarjupäev vajalik?

Töövarjupäev ülikoolis on kasulik selleks, et õpilane, keda juba natuke huvitab õigusteadus, tal on mingi mõte, et see võiks talle sobida, ta näebki siin, kas see ka päriselt võiks talle meeldida ja sobida. Käisin ise kunagi justiitsministril töövarjuks ja mäletan omast kogemusest. Minu jaoks oli ka väga inspireeriv - ma nägin, mida üks jurist teeb. See on väga tore, et näed, milline on ühe täiskasvanud inimese tööelu.

Gea Lepik

Minu arust on töövarjupäev mingil määral eneseleidmine, sest et sa saad aru, kas siis see amet on sinu jaoks või ei ole. Ja kindlasti saab palju uusi kogemusi ja harib nii teadmiste kui ka oskuste osas.

Arlette Advelk
Image
Töövari Arlette Advelk. Taustal õppejõud Gea Lepik. Foto: Laura Kiili
Töövari Arlette Advelk
E-kursus "Õiguse alused mittejuristile"

E-kursus "Õiguse alused mittejuristile"

1. mai 2004 Tammsaare pargis

Meie valik ja selle tagajärjed: 20 aastat Euroopa Liidus

Õigusteaduskonna üliõpilased Tartu Ülikooli lahtiste uste päeval 29.02.2024

Tartu Ülikooli õigusteaduskonna lahtiste uste päev Tallinnas toimub 17. aprillil